Un număr important de femei, peste câteva sute, au manifestat pe străzile din Varşovia şi în celelalte oraşe ale Poloniei, împotriva unei legi despre care spun că este „următorul pas în distrugerea unui stat democratic”. Acestea au declansat o grevă şi au ieşit pe străzi cu umbrele negre, simbolul mişcării care luptă împotriva legii antiavort.

Marta Gorczynksa, avocat care militează pentru respectarea drepturilor omului, a luat parte la protest. La fel ca alte femei, ea a ales să protesteze la volan. Ea şi alte participante la protest, îmbrăcate în negru şi cu măşti de aceeaşi culoare, au claxonat îndelung în trafic.
Protestele vin în contextul în care în ultima săptămână legislativul polonez a dezbătut un amendament la legea antiavort care interzice chiar şi avortul în cazul în care fatul are malformaţii sau alte probleme grave.
„Vedem cum autorităţile se folosesc de această carantină pentru a împinge legi, ştiind că protestele nu se pot desfăşura. Istoria ne-a arătat că toate tentativele de a împinge astfel de legi s-au soldat cu manifestaţii masive”, a spus Marta Gorczynska, care s-a referit şi la protestele similare din 2016, din aşa „Lunea neagră”.
mai mult la  /www.mediafax.ro/

Lasă un răspuns