Polonia și cei trei kilometri „blindați” de la granița cu Belarus, unde migranții mor de frig (Il Fatto Quotidiano)

0
313

Bruxelles-ul a sprijinit alegerea Varșoviei de a introduce o stare de urgență timp de 30 de zile, care nu a mai fost aplicată de pe vremea comunismului, măsură decisă în urma creșterii numărului migranților care încearcă să treacă frontiera și de exercițiul militar comun al Belarusului și Rusiei. Accesul este interzis nerezidenților, inclusiv jurnaliștilor. Între timp, sunt respinse mii de persoane care ajung să trăiască în pădure: „Tratamente inumane și degradante. Proceduri de push-back, interzise de lege” – scrie ziarul italian Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

În ultimul timp nu s-a prea întâmplat ca Europa și Polonia să ajungă la un acord. Cu toate acestea, UE a sprijinit decizia Varșoviei de a introduce o stare de urgență pe fâșia de 3 kilometri de frontieră cu Belarus.

Măsura a fost decisă de președintele polonez Andrzej Duda și confirmată apoi de camera inferioară, în ciuda opoziției stângii și a demonstrațiilor activiștilor. Motivele oficiale care au determinat guvernul prim-ministrului Mateusz Morawiecki să solicite o măsură care nu a mai fost aplicată din perioada comunistă sunt două și de natură diferită: una priveşte suveranitatea frontierelor, cealaltă, apărarea. Cu alte cuvinte, creșterea numărului de migranți care încearcă să treacă granița şi unul dintre cele mai mari exerciții militare comune dintre Rusia și Belarus.

Ambele sunt considerate a fi „provocări” ale regimului belarus al lui Lukașenko. Păcat doar că între timp, la graniță au fost găsite deja trei cadavre, în timp ce UE a aprobat adoptarea de măsuri împotriva țărilor care „favorizează traficul de persoane”.

/www.hotnews.ro/stiri-international

Lasă un răspuns