Malgorzata Gersdorf îşi încheie joi mandatul de şase ani la preşedinţia Curţii Supreme din Polonia, ceea ce va permite Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, să desemneze în această funcţie un susţinător al contestatei reforme a sistemului judiciar polonez, relatează Reuters.

”Nu am făcut un secret din opiniile mele privind acţiunile prin care s-a încercat să se submineze infrastructura constituţională a sistemului judiciar. Din păcate, nu am putut să opresc acest proces. Nu am reuşit să împiedic distrugerea statului de drept”, a afirmat Gersdorf într-o declaraţie publicată marţi.

De la venirea la putere la sfârşitul lui 2015, PiS a adoptat o serie amplă de reforme judiciare, care au împins Polonia în conflict cu Comisia Europeană.

PiS susţine că a moştenit un sistem judiciar condus de o elită atentă doar la propriile interese, ceea ce l-a împiedicat să funcţioneze eficient şi corect. Însă criticii afirmă că partidul nu abordează adevăratele probleme din justiţie şi încearcă în schimb să o subordoneze politic.

mai mult la  /www.agerpres.ro/

Lasă un răspuns