Ceremonii și amintiri dureroase în Polonia, unde astăzi sunt comemorați 80 de ani de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Zeci de lideri au participat la evenimentele organizate în această țară, invadată de naziști la 1 septembrie 1939. A fost primul stat ocupat de Hitler, iar actualul președinte german și-a cerut acum iertare pentru atrocitățile comise de regimul de atunci.

Unul câte unul, liderii adunaţi în Varşovia le-au adus un omagiu polonezilor ucişi în timpul ocupaţiei naziste. Vicepreşedintele american, preşedintele şi cancelarul german, premierul belgian sunt doar câţiva dintre oficialii care au marcat opt decenii de la începutul celei mai sângeroase conflagraţii din istorie.

„Asupritorii voştri au încercat să va supună, dar Polonia nu a putut fi supusă. Dacă cineva se îndoieşte că libertatea este destinul omenirii, atunci să privească exemplul Poloniei”, a declarat vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, pe care președintele Donald Trump l-a trimis în locul său în Polonia.

mai mult la www.digi24.ro

Lasă un răspuns